Bal bozulur mu?

Bal bozulur mu?

“Bal bozulur mu” sorusuna kısa ve net bir cevap istiyorsanız, hayır bal bozulmaz. Bal ekşiyebilir, kristalleşebilir, şekelenebilir, köpüklenebilir fakat bunların hiç biri bozulduğu anlamına gelmiyor.

Tabii bu soruyu hakiki bal bozulur mu şeklinde sorduğunuzu varsayıyoruz çünkü sahte bal veya bal aroması olan karışımlar bozulabilir. Bal faydaları saymakla bitmeyen mucizevi bir besin, bu mucizelerden biri de bilinen tek bozulmayan yiyecek olması. (tuz, şeker gibi maddeleri yalnız başına yiyecek olarak saymazsak)

Bal nasıl saklanır; ekşirse, şekerlenirse, köpürürse ne yapmalıyız gibi bilgiler ve daha fazlası yazımızın devamında.

bal bozulur mu

Bal nasıl saklanır?

Balı saklamak için en uygun ortam serin, güneş almayan, nemli olmayan bir dolap içidir. Fakat daha da önemlisi, içinde bulunduğu kabın sağlamlığıdır. Kesinlikle hava almayacak şekilde kapağı sıkıca kapatmak son derece önemli. Tercihen kavanoz kullanınız.

Balı açıkta bırakırsanız veya kap hava alıyor ise şeker havadaki nemi çekecektir ve bu durumun yaşanmasını istemeyiz. Kısa vadede balın şifalı özelliklerini azaltacak uzun vadede ise bozulmaya sebep olacaktır.

Balı buzdolabında saklamak şekerlenme ve kristalleşme hızını arttıracağından önerilmez.

Bal neden bozulmaz?

Arkeologlar eski mısır döneminden kalan mezarlardan bal kavanozları çıkarıyor ve içlerindeki binlerce yıllık bal hala yenilebilir durumda. Peki bunun arkasında yatan sebep  nedir?

Bal temelinde şekerdir. Şeker de higroskopik bir maddedir yani yapısında çok az miktarda nem bulunur fakat nemi çekip içine hapsedebilir. Çoğu canlı organizma bu kadar düşük neme sahip bir ortamda yaşayamaz.

Balı mikro organizmalar için yaşanamaz hale getiren bir diğer faktör de son derece asidik olması. Balın pH değeri 3.2 ile 4.5 arasındadır ve bu da bakteri duvarlarını bile yıpratacak kadar yüksek bir asit değeri.

Dahası arılar balı işlerken bir çeşit antibakteriyel yapı oluştururlar ve bu da bozulma ihtimalini engelleyen son dokunuş olur.

Bal şekerlenir mi?

Hakiki bal şekerlenir ve kristalize olabilir. Bunda bır sorun yoktur. Bu şekilde de tüketebilirsiniz fakat aşağıdaki yöntem ile balı orjinal formuna döndürmenizi öneririz.

Toplumumuzda “şekerlenen bal iyi midir?” sorusu çokça gündeme geliyor. Kimileri şekerlenen balın hakiki bal olmadığı yanılgısına düşüyor. Tam tersine şekerlenen bal büyük ihtimal ile gerçek baldır çünkü sahte bal glikoz şurubu ile üretildiğinden çok daha zor şekerlenir.

Şekerlenen bal nasıl düzeltilir?

Şekerlenen balı düzeltmek, eski kıvamına getirmek için bir adet kabın içine 40-50 derece sıcaklığında su doldurup bal kavanozunu kapağı açık şekilde içine yerleştirmelisiniz. Dikkat edin su seviyesi kavanozun içine kaçacak kadar yüksek olmasın.

Burada en önemli detay suyun sıcaklığının 50 dereceyi geçmemesi. Şekerlenen balı eritmek için daha yüksek sıcaklığa gerek yok. Eğer balı yüzünüze sürmek istiyor veya besin değerini kaybetmesinde sorun görmüyorsanız mikrodalga fırında 15-20 saniye tutarak da şekerlenmeyi çözebilirsiniz.

Bal ekşir mi? Ekşimiş bal yenir mi?

Balın ekşimesine neden olan bir kaç etken vardır. İlk olarak erken hasat edilmesi balın kısa sürede ekşimesine neden olur. Arılar balı yaptıktan sonra bal, petekte uzun süre dinlendirilmelidir. Bu dinlendirme işlemi yapılmaz ise balın su oranı yüksek kalacak ve bu da ekşimeyi hızlandıracaktır.

Bir diğer neden balın içine su karışmış olmasıdır. Bal kavanoz veya tenekeye konulurken içine su damlaması veya kabın iyi kurulanmamış olması durumunda bir damla su bile ekşimeye neden olabilir. Aynı şekilde balı aldıktan sonra tüketiciler de dikkatsiz davranıp balın içine su damlatmış veya bir parça yiyecek düşürmüş ise bu da ekşime yapar.

Son olarak balın hava alması ekşimeye neden olur çünkü bal havadaki nemi içine çeker. Bu nedenle balın kapağını sıkıca kapattığınızdan emin olun.

Ekşimiş bal yenir mi? Ekşimiş balı, eğer ekşimenin sizden kaynaklandığını düşünmüyorsanız üreticiye iade ediniz. Yemenizi önermiyoruz. Kestane balı gibi bazı bal türleri doğal olarak acı/ekşi tada sahip olabilir.

Köpüren bal yenir mi?

Bal köpüğü taze balın üzerinde oluşan yumuşak ince bir tabakadır. Balın cinsi, dinlenme süresi, paketleme süreci bu köpüğün oluşmasına neden olabilir. Eğer bal taze ise bu köpük zararlı değildir.

Fakat bir diğer köpük oluşma nedeni balın bozulmuş olması olabilir! Tabii ki bal bile doğru şekilde saklanmaz ise bozulacaktır. Balın üzerindeki köpük kalın bir tabaka olmuşturmuşsa, köpük pis görünüyorsa, balın rengi koyulaşmış veya bulanmışsa, balın içine bir madde karıştığını veya açık şekilde saklandığını düşünüyorsanız balın bozulmuş olma ihtimali yüksektir. Bu tür köpüklenme durumunda balı yemeyiniz.

Bal ile yapılan kabak tatlısı

Malzemeler

  • Yarım kilo bal kabağı

  • Bir su bardağı toz şeker

  • İki yemek kaşığı bal

  • Su

Yapılışı

Bal kabaklarını soyun, orta büyüklükte eşit şekilde doğrayın. Orta boy tencereye dizin. Tüm kabakların üzerini örtecek şekilde şeker dökün, balı ekleyin 1 saat bekletin. Kabaklar su salmış ise 1 salmamış ise 2 yemek kaşığı su ekleyip orta ateşte 45 dk pişirin.

Pişirme esnasında suyun tamamını çekerse biraz daha su ekleyebilirsiniz çünkü dibinde biraz şerbet kalmasını istiyoruz. Yumuşaklığını çatal ile kontrol edip duruma göre daha az/fazla pişirebilirsiniz. Kabak tatlınızı servis ederken üzerine tahin, ceviz veya kaymak koyabilirsiniz.

 

  • Önemli not: Bal’ın bozulmasına lişkin bilgileri, Dünya Sağlık Örgütü(WHO) verileri, saygın medya kuruluşlarının makaleleri ve gıda güvenliği üzerine yoğunlaşan sitelerin paylaşımlarından toplamaktayız. Her ne kadar bozulurmu.com verileri güvenilir kaynaklara sahip olsa da, uzman görüşünün yerine geçemez. Şüphe ettiğiniz durumlarda ürünü kullanmaktan kaçınınız.
Summary
Bal bozulur mu?
Article Name
Bal bozulur mu?
Description
Bal bozulur mu? Bal nasıl saklanır? Bal neden bozulmaz? Bal şekerlenir mi? Şekerlenen bal nasıl düzeltilir? Bal ekşir mi? Köpüren bal yenir mi? ve dahası...
Author
Publisher Name
bozulurmu.com
Publisher Logo
Başa dön