Balkabağı Nasıl Saklanır?

 

Balkabağı nasıl saklanır?

Balkabağı nasıl saklanır? Bal kabağı ya da halk arasında kullandığımız söylenişiyle balkabağı, bozulmaya karşı doğal koruma sağlayan bir kabuğa sahiptir. Fakat boyutunun büyüklüğünden dolayı genelde dilimlenmiş aldığımız balkabağı, bütün hali kadar uzun süre dayanamaz.

Balkabağı mevsimi geldiğinde bir kaç gün içinde tüketecekseniz dilimli balkabağı alabilirsiniz. Eğer uzun süre bekletecekseniz bütün olarak kilerde saklamanızı öneririz. Bütün bir bal kabağı almak istemiyorsanız da dilimleri düzgünce paketleyip buzlukta saklamanız gerekecek. Balkabağı mevsimi hakkında bilgiler “Balkabağı mevsimi ne zaman?” başlığında.

Balkabağı buzlukta saklanır mı? Saklama yöntemleri nasıl olmalı? Hepsi hakkında daha detaylı bilgi yazımızın devamında…

 

Balkabağı nasıl saklanır?

Balkabağı ne kadar dayanır?

Balkabağı ne kadar dayanır sorusunun tek bir cevabı yok. Saklama şeklinize ve koşullara göre değişiklik gösterecektir. Tabloda da görebileceğiniz gibi bütün  balkabağı, dilimlenmiş balkabağından daha dayanıklıdır. Bütün halde oda sıcaklığında bile 3 ay kadar saklayabilirsiniz. Dolaba sığdırmak zor olsa da yer ayırabilirseniz 5 ay hatta buzlukta 1 yıldan fazla saklayabilirsiniz ama bunu önermeyiz çünkü zaten bir sonraki senenin balkabağı mevsimi başlayacak ve tazesi çıkacaktır.

Dilimlenmiş balkabağını oda sıcaklığında bırakmayın! Buzdolabında ise 3 günden fazla dayanmayacaktır. Buzlukta uzun süre dayanır.

Oda Sıcaklığında Buzdolabında Buzlukta
Bütün Balkabağı
3 ay
5 ay
1+ yıl
Dilimlenmiş Balkabağı
1 gün
3 gün
8 ay

* Tablonun tamamını göremiyorsanız sağa kaydırın

Bütün Bal Kabağı Nasıl Saklanır?

Bütün bal kabağı serin ve karanlık bir yerde saklanmalıdır. Bir kileriniz var ise bu iş için en uygun mekan olacaktır. 10-15 derece arası ideal sıcaklıktır ama bu kadar soğuk bir yeriniz yoksa elinizden geldiğince serin bir yer bulmaya çalışın.

Rutubetlenme ve küflenmeyi engellemek için kabağınızın kuru kaldığından ve saklanan yerin hava aldığından emin olun. Her ihtimale karşı altına bir parça gazete veya karton koymak isteyebilirsiniz. Böylece bir çürüme durumu olursa yerde iz bırakmaz.

Dilimlenmiş Balkabağı Nasıl Saklanır?

Dilimlenmiş bal kabağı saklama için farklı yöntemler mevcut. Öncelikle bal kabağınız ile aynı gün içinde yemek/tatlı yapmayı planlıyorsanız dilimlenmiş halde oda sıcaklığında bir kaç saat beklemesinde sakınca yok. Fakat hemen kullanmayacaksanız dikkatli olmalısınız yoksa kötü bir sürprizle karşılaşabilirsiniz. Eğer aynı gün içinde kullanmayacaksanız bal kabağını buz dolabında 3 gün saklayabilirsiniz. Daha uzun duracak ise şimdi anlatacağımız yöntem en sağlıklı saklama metodu olacaktır.
  • Bal kabağını sert kabuğundan bıçak yardımı ile ayırın.
  • Tatlılarda veya yemeklerde kullanmayı planladığınız boyutta küp küp veya uzunlamasına dilimleyin.
  • Suyla güzelce yıkayın ve kuruması için temiz bir bezin üzerine serin. Daha sonrasında üzerinde kalan suları da kurulamanızı öneririz çünkü paketlemeden önce tamamen kurulanmış olmalı.
  • Bal kabağı parçalarını yine kullanacağınız miktarı göz önünde bulundurarak kilitli torbalara veya buzdolabı poşetlerine bölün. Ardından buzluğa kaldırın.
Bu şekilde paketlediğiniz bal kabaklarını buzluk veya derin dondurucuda 8 aya kadar taze şekilde saklayabilirsiniz.

Balkabağı bozulduğu nasıl anlaşılır?

Bütün balkabağı bozulduğunda önce alt kısmı yumuşamaya başlar ve sulanma yaparak dışarı sıvı akıtır. Sonrasında farklı renklerde küfler oluşmaya başlar. Yumuşama başlamış ise çok hızlı ilerleyecektir bu nedenle çok yumuşamış veya küflenmeye başlamış balkabağını hemen atmanızı öneririz.

Balkabağını seçerken dikkatli olmamız gerekiyor. Yüzeyinde en az sayıda çizik veya ezik olanı seçmeliyiz hatta mümkünse pürüssüz olmalı. Kahverengi lekeler bozulmaya müsait bir bal kabağının bir diğer habercisi. Yumuşama ve küf ise o balkabağından uzak durmanız gerektiği anlamına geliyor.

 

Dilimlenmiş balkabağı bozulmuşsa bunu anlamak fazla zor olmayacaktır. Bildiğiniz gibi balkabağının içi sert bir dokuya sahiptir. Eğer yumuşamış ve dağılıyorsa bu bozulduğu anlamına gelir. Bütün bal kabağında olduğu gibi dilimlenmiş halinde de küflenmiş bal kabağını hemen çöpe atmalıyız.

Balkabağı mevsimi ne zaman?

Balkabağının mevsimi  sonbahar sonu, kış başı gibi başlar. İlk çıkış zamanında esneme payı vardır.

Genel olarak Kasım ayının ilk günlerinde başlayıp Aralık boyunca süren döneme Balkabağı mevsimi diyebiliriz. Fakat Balkabağı mevsimi geçmiş olsa bile, uzun saklama ömrü sayesinde sonraki aylarda da taze bal kabağı bulabilirsiniz.

Balkabağı Çorbası Tarifi

Malzemeler

  •  500 gr bal kabağı
  •  6 su bardağı sebze suyu
  •  35 gr tereyağı
  •  2 yemek kaşığı un
  •  Tuz, karabiber
  •  1 tatlı kaşığı kurutulmuş adaçayı (isteğe bağlı)
  •  100 ml krema
  •  Yarım çay kaşığı muskat rendesi

Yapılışı

Balkabağının kabuklarını soyup iri doğradıktan sonra su ilave edip yumuşayıncaya kadar pişirin ve fazla suyunu süzün. Tereyağını başka bir tencerede eritip, un ilave edip kavurun. Sebze suyunu ilave edip karıştırın. 

Balkabaklarını ekleyin. Tuz, karabiber, adaçayını ekleyip 10 dk daha pişirin. Pürüzsüz bir kıvam elde edinceye kadar blenderdan geçirin. En son krema ve muskat rendesini ekledikten sonra bir taşım daha kaynatın. Sıcak servis yapın.

  • Önemli not: Balkabağı’nın taze kalma süresine ilişkin bilgileri, Dünya Sağlık Örgütü(WHO) verileri, saygın medya kuruluşlarının makaleleri ve gıda güvenliği üzerine yoğunlaşan sitelerin paylaşımlarından toplamaktayız. Her ne kadar Bozulurmu.com verileri güvenilir kaynaklara sahip olsa da, uzman görüşünün yerine geçemez. Şüphe ettiğiniz durumlarda ürünü kullanmaktan kaçınınız.
Summary
recipe image
Recipe Name
Balkabağı Nasıl Saklanır?
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön