Ketçap bozulur mu?

Ketçap bozulur mu? Farklı çeşitleriyle yemeklere lezzet katan ketçabın elbette bir raf ömrü vardır. Ambalajlı, ağzı açık olmayan ketçap, uygun koşullarda saklandığında üzerinde ki son kullanma tarihinin bitmesinden itibaren 1-2 yıl daha raf ömrü vardır. Birçok ketçabın içeriğinde şeker, sirke ve domates bulunmaktadır. Domates asidik bir ürün olduğu için hava ile uzun süre temas ederse kısa sürede bozulabilir. Bundan dolayı ketçap açılmadan önce ve açıldıktan sonra saklama koşullarına uygun olarak muhafaza edilmelidir. Depolama işleminin kurallara uygun yapılması halinde ketçabın raf ömrünün ne kadar olduğunu aşağıda ki tabloda detaylı olarak inceleyelim.

ketcap bozulur mu ne kadar dayanir
TETT geçtikten sonra Oda Sıcaklığında Buzdolabında
Açılmış Ketçap
3-4 hafta
1 yıl
Açılmamış Ketçap
2 yıl
2 yıl

Ketçap ne kadar dayanır?

Ketçap üzerinde yer alan son kullanma tarihi ürünün belirtilen tarihten itibaren kullanılamayacağı anlamına gelmez. Ketçap içerisinde ki koruyucular ürünün doğru koşullarda saklanması halinde son kullanma tarihinin bitmesinden sonra da kullanılabilmesini sağlar.

Ketçabın Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Ketçabın bozulup bozulmadığını koklayarak ya da tadına bakarak anlayabilirsiniz. Ketçabı kokladığınızda burnunuza kötü, ekşi ya da mayaya benzer bir koku geliyorsa ketçap kesin bozulmuştur. Ketçabın tadına baktığınızda içeriğinde ki şekerin sağladığı tatlı tat yoksa bu da ketçabın bozulduğunun göstergesidir. Ketçap yıllandıkça katı kıvamından ayrılarak daha sulu bir kıvam alacaktır. Bu durumda tadında farklılaşma olabilir. Daha sulu bir kıvam almaya başladığında rengi kırmızıdan koyu bordoya dönüşebilir. Bunlar ketçabın kötüye gittiğini işaret eder.

Bunların yanı sıra ketçabın üst kısmında küflenmeler oluşmuşsa, ketçap şişesi şişmişse ya da kapağını açarken beklenmedik bir patlama gerçekleşirse bunlar ketçabın bozulduğuna işarettir.  Bu belirtiler sonucunda ketçap kullanılmadan atılmalıdır.

Ketçap Nasıl Saklanır?

Ketçabın raf ömrünü uzatmak için güneş görmeyen, kuru ve serin bir kilerde saklamak gerekir. Aynı zamanda ketçap kabı fırından ve ısıdan uzak bir dolapta saklanmalıdır. Açık olmayan ketçabı buzdolabında saklamaya gerek olmadığı gibi buzdolabında muhafaza etmenin de bir zararı yoktur.

Ketçabı açtıktan sonra mutlaka buzdolabında, ağzı kapalı bir şekilde tutmaya özen göstermek gereklidir. Kapağı açılmış ketçap buzdolabında 1 yıla kadar saklanabilir. Oda sıcaklığında ise en fazla 1 ay kalabilir. Ketçabı çok fazla tüketmiyorsanız ya da kalıbı çok büyükse ketçabın kapağını açtıktan sonra buzdolabında tutmanız önerilir. Ketçabınız ev yapımıysa mutlaka hava almayan bir kap içerisinde ve buzdolabında saklanmalıdır. Kap içerisinde küf oluşumunu engellemek için kabın kapağını temiz tutmaya dikkat etmek gerekir.

Ketçap Dondurulur Mu?

Ketçap teknik açıdan dondurulması mümkündür fakat ketçabın raf ömrünü uzatmak için bu alternatif pek önerilmez. Dondurulan ketçap çözüldükten sonra hem tadı hem de dokusu farklılaşır. Yapışkan bir hal alan ketçabı bu şekilde tüketmeyi pek sevemeyebilirsiniz.

Ketçabın raf ömrünü uzatmak için ketçabı dondurmaya gerek yoktur. Çünkü ketçap açılmadan önce ve açıldıktan sonra uygun koşullarda saklanıldığında raf ömrü uzun olan bir üründür.

  • Önemli not: Ketçabın saklama koşullarına ilişkin bilgileri, Dünya Sağlık Örgütü(WHO) verileri, saygın medya kuruluşlarının makaleleri ve gıda güvenliği üzerine yoğunlaşan sitelerin paylaşımlarından toplamaktayız. Her ne kadar Bozulurmu.com verileri güvenilir kaynaklara sahip olsa da, uzman görüşünün yerine geçemez. Şüphe ettiğiniz durumlarda ürünü kullanmaktan kaçınınız.

İlginizi çekebilir: Cips bozulur mu?

Summary
Ketçap bozulur mu?
Article Name
Ketçap bozulur mu?
Publisher Name
bozulurmu.com
Başa dön