Kefir Bozulur mu?

Kefir, fermente olmuş bir ürün olduğu için tüketiciler kefirin bozulmayacağı düşüncesini taşımaktadırlar. Kefir her ne kadar ‘bozulmuş’ bir süt ürünü olsa da diğer süt ürünleri gibi bozulur. Kefirin raf ömrü diğer süt ürünlerine göre biraz daha uzundur.

kefir bozulur mu
TETT’den Sonra Oda Sıcaklığında Buzdolabında Buzlukta
Şişelenmiş kefir
2 saat
2-3 hafta
2-3 ay
Ev yapımı kefir
2 saat
2 hafta
2 ay

Kefir Ne Kadar Dayanır?

Kefir, yapı olarak ince yoğurda benzer ve içecek olarak tüketilir. Diğer süt ürünlerine göre içeriğinde daha fazla probiyotik barındırır ve sağlık açısından çok faydalı bir besindir. Kefirin raf ömrünü etkileyen bazı etmenler vardır. Bunlar; kefirin nasıl işlendiği, son kullanma tarihi, depolanma şekli, ısı ve ışığa maruz kalmasıdır. Bunlara bağlı olarak kefirin raf ömrünü aşağıda ki tablodan detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Kefirin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Kefir fermente bir süt ürünü olduğu için bozulup bozulmadığını anlamak biraz zordur. Bu durumda kefirin bozulduğunu gösteren bazı belirtiler vardır. Bunlar;

  • Kefirin üst kısmında küf oluşumu, pembe ya da turuncu renkli olabilir. Bu kefirin bozulduğuna yönelik en belirgin belirtidir.
  • Kefirin sade, beyazımsı rengi renk değiştirerek kirli beyaza dönüşebilir.
  • Kefirin kendine has kokusu biraz ekşi gibidir. Kefiri açtıktan sonra çok ekşi ve ağır bir koku geliyorsa kefiri kullanmadan atmanız gerekir.
  • Kefir ince yoğurt kıvamına nazaran tıknaz bir kıvama dönüşmüşse, kefir kolay bir şekilde bardağa dökülmüyorsa kullanılamaz hale gelmiştir.
  • Kefirin bulunduğu kap içerisinde sıvılar ile katılar birbirinden ayrılmışsa kefir bozulmuştur. Kefirin ayran kıvamında olması gerekir. Üst kısımda su alt kısımda katı parçalar varsa kefiri kullanmadan atmalısınız.

Kefir Nasıl Saklanır?

Kefirin serin, güneş görmeyen bir yerde saklanması raf ömrünün uzun olması açısından çok önemlidir. Kefir kullanıldıktan hemen sonra ağzı kapalı bir şekilde buzdolabına koyulmalıdır. Kefiri buzdolabında uzun süre muhafaza etmek için buzdolabının kapak kısmı yerine arka taraflarda bir yere koyarak sıcaklık ile olan ilişkisi en aza indirilmelidir. Ocak yanı, fırının yakını gibi ısı yayan yerlerden uzak tutulmalıdır.

Kefir Dondurulur mu?

Birçok süt ürünü belli bir süre kalitelerini koruyarak dondurucuda muhafaza edilebilir. Fakat kefirin dondurulması önerilmez. Çünkü kefir çözüldükten sonra sıvılar katılardan ayrılarak ürünün dokusunda ve kalitesinde farklılıklar oluşur. Dondurulmuş kefirin kremsi kıvamı çözüldükten sonra tamamen kaybolmaktadır. Kefirin dondurulması halinde dondurucuda maksimum 3 ay saklanabilir.

Kefiri dondurmak için buz küpü kaplarını kullanabilirsiniz. Bu sayede dondurmuş olduğunuz kefirin tamamını çözdürmek yerine sadece ihtiyacınız kadarını çözdürebilirsiniz. Dondurarak kullanacak olduğunuz kefiri çözdürmek için buzdolabında bekletmek gerekir.

  • Önemli not: Şarabın saklama koşullarına ilişkin bilgileri, Dünya Sağlık Örgütü(WHO) verileri, saygın medya kuruluşlarının makaleleri ve gıda güvenliği üzerine yoğunlaşan sitelerin paylaşımlarından toplamaktayız. Her ne kadar Bozulurmu.com verileri güvenilir kaynaklara sahip olsa da, uzman görüşünün yerine geçemez. Şüphe ettiğiniz durumlarda ürünü kullanmaktan kaçınınız.

İlginizi çekebilir: Turşu ne kadar dayanır?

Summary
Kefir Bozulur mu?
Article Name
Kefir Bozulur mu?
Publisher Name
bozulurmu.com
Başa dön