Turşu Ne Kadar Dayanır?

Turşu bozulur mu? O kadar tuz basıyoruz içine diyenleri dinlemeyin. Evet turşu çok zor bozulan bir gıda ama uygun koşullarda saklanmadığında kısa sürede bozulabileceğini göz önünde bulundurmalısınız.

Turşu yapımında kullanılan Tuz, Sirke, Limon gibi malzemeler bakteri üremesini çok zorlaştıran bir ortam oluşturur. Fakat, siz yine de yemeden bozulmadığından emin olun. Yazımızın devamında turşunun bozulduğunu nasıl anlarsınız ve turşu nasıl saklanmalı anlatacağız.

tursu ne kadar dayanir bozulur mu
Oda Sıcaklığında Buzdolabında
Turşu (Kapalı)
TETT + 3 ay
TETT + 3 ay
Turşu (Açık)
Dolapta saklayın
Açıldıktan sonra 3 ay

Turşu ne kadar dayanır?

Tabloda da göründüğü gibi kapalı kavanozdaki turşular tavsiye edilen tüketim tarihinden sonra bile birkaç ay daha tüketilebilir. Bu ürünleri açmanız durumunda buzdolabında saklarsanız ve tüm sebzeler suyun içinde kalmak şartıyla 3 ay kadar daha tüketebilirsiniz.

Açılan turşu kavanozunu veya açık aldığınız turşuyu kesinlikle oda sıcaklığında saklamayın

Turşunun bozulduğu nasıl anlaşılır?

Öncelikle kapalı bir kavanozunuz varsa kapağının içe bükük olup olmadığına dikkat edin. Turşular vakumlanarak kavanozlandığı için kapak içe bükülü kalır, eğer dışa bombe yaptıysa kavanoz hava almıştır. Bu durumda ekstra dikkatli olmalıyız. Aynı şekilde kavanozu açınca o “klik” sesini duymazsanız hava almış olduğu sonucunu çıkarabilirsiniz.

Uzun süredir dolapta bekleyen bir kavanoz turşunuz mu var? Genellikle en üstte kalan sebzeler suyun dışında kaldığından daha hızlı bozulmaya başlar. Bu sebzelerin yumuşamış olduğunu farkedebilirsiniz. Eliniz veya çatalla bastırdığınızda kıtırlığını kaybetmiş sebzeleri atıp geriye kalanını tüketebilirsiniz. Fakat, bu durum eğer en üstte beyaz bir katman oluşmuşsa değişir.

Kavanozun en üstünde beyaz bir katman var ise bu fermantasyon gerçekleşmiş demektir. Üst kısımdaki bu küflenen bölüm zehirleyicidir. Yeni yaptığınız taze ev turşusunda kendinize güveniyorsanız az bir miktar beyazlığı atıp alttaki sebzeleri yiyebilrsiniz. Fakat uzun süredir bekleyen bir turşuda bu katmanın oluşması halinde tüm kavanozu derhal çöpe atın.

Turşu nasıl saklanır?

Eğer açık turşu aldıysanız veya evde kendiniz yaptıysanız turşuyu her zaman dolapta saklamalısınız. Çünkü turşu yapımı zaten fermantasyon ile gerçekleşen, yararlı bakterilerin sebzeleri istediğimiz kıvama getirdiği bir işlem. Bu işlem oda sıcaklığında son derece hızlı şekilde devam eder ve kısa sürede bozulma ile sonuçlanır.

Diğer yandan pastörize edilmiş turşular, yani marketten aldığımız kavanozlu ürünler oda sıcaklığında bulundurulabilir. Hatta neredeyse dolapta olduğu kadar güvendedirler. Tek dikkat etmeniz gereken güneş almayan serin bir yerde durmaları. Kiler, erzak dolabı gibi yerler bunun için uygundur.

  • Önemli not: Turşunun raf ömrüne ilişkin bilgileri, Dünya Sağlık Örgütü(WHO) verileri, saygın medya kuruluşlarının makaleleri ve gıda güvenliği üzerine yoğunlaşan sitelerin paylaşımlarından toplamaktayız. Her ne kadar bozulurmu.com verileri güvenilir kaynaklara sahip olsa da, uzman görüşünün yerine geçemez. Şüphe ettiğiniz durumlarda ürünü kullanmaktan kaçınınız.

İlginizi çekebilir: Pekmez bozulur mu?

Summary
Turşu Ne Kadar Dayanır?
Article Name
Turşu Ne Kadar Dayanır?
Author
Publisher Name
bozulurmu.com
Publisher Logo
Başa dön