Meyve suyu ne kadar dayanır?

Meyve suyunun dayanıklılık süresi; meyve suyunun çeşidine, saklanma şekline, ambalajına, etikette belirtilen son kullanma tarihi gibi faktörlere bağlıdır. Meyve sularının etiketinde yer alan son kullanma tarihinden sonraki haftalarda hatta aylarda da raf ömrü devam etmektedir.

Birçok meyve suyu içeriğinde özellikle C vitamini ve diğer vitaminleri barındırdığından dolayı zengin bir içecektir. Hazır meyve sularının içeriğinde yer alan koruyucular ve ilave şeker meyve suyunun daha geç bir sürede bozulmasına etki etmektedir. Fakat evde yapılan, hepsi meyveden elde edilmiş meyve sularında, meyvelerde bulunan doğal şekerler zaman içinde fermente olarak bozulmasına neden olur. Bunlara bağlı olarak açılmış ve açılmamış meyve suları gerektiği şekilde depolanırsa ortalama raf ömürleri aşağıda ki tabloda belirttiğimiz gibidir.

meyve suyu ne kadar dayanir bozulur mu
AÇILMAMIŞ Oda Sıcaklığında Buzdolabında
TETT/SKT'den sonra
TETT/SKT'den sonra
Taze elma şırası
-
7-10 gün
Şişelenmiş elma suyu
2-3 ay
2-3 ay
Konserve elma suyu
6-9 ay
6-9 ay
Portakal suyu
-
1-2 hafta
Şişelenmiş üzüm suyu
2-3 ay
2-3 ay
Taze sıkılmış narenciye
-
2-3 gün
Capri sun kutu meyve suyu
6-9 ay
6-9 ay
Limon suyu
2-3 ay
2-3 ay

Topladığımız bilgiler sadece piyasade sıkça bulunan bu tür meyve suları içindir: Taze elma şırası, Şişelenmiş elma suyu, Konserve elma suyu, Portakal suyu, Şişelenmiş üzüm suyu, Kızılcık suyu, Capri sun, kutu meyve suları, Elma kutu meyve suları, Limon suyu, Yeni sıkılmış narenciye, Elma suyu, Üzüm suyu, Portakal suyu, Greyfurt suyu, Mango suyu, Kızılcık suyu, Capri sun meyve suyu, Meyve suyu konsantresi.

Pek çok farklı meyve suyu türü ve onlarca üretim tarzı olduğundan paketin üzerinde yazan bilgilere uymanız en sağlıklısı olacaktır.

Meyve Suyunun Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Meyve suyunun bozulup bozulmadığını anlamak için duyularınız en güvenli alternatiftir. Meyve sularının bozulduğuna dair bariz belli işaretler bulunmaktadır. Bunlar küf oluşumu, kötü, ekşimsi bir koku ve renk değişimidir. Meyve sularının bozulup bozulmadığına dair ilk belirti genelde kötü, keskin ve ekşi bir kokudur.

Meyve suyunun bulunduğu kap hava ile temasa geçtiği andan itibaren bakteriler meyveyi fermente etmeye başlayarak meyve suyunun tadında değişikliklere sebep olurlar. Bir süre sonra meyve suyunun kabı fermente sebebiyle şişmeye hatta patlama aşamasına bile gelebilir. Meyve suyunun kapağını açtığınızda burnunuza alkol, sirke ya da şarap gibi bir koku geliyorsa tadı ekşi ya da acıya dönmüşse meyve suyunu kullanmadan atmanız gerekir.

Meyve Suyu Nasıl Saklanır?

Meyve suyunun raf ömrünü uzatmak için güneş görmeyen, serin ve karanlık bir ortamda saklamak gerekir. Taze sıkılmış, ev yapımı ya da marketten aldığınız meyve sularının kapağını açtıktan sonra hava ile temasını en aza indirgemek için ağzı sıkıca kapanan bir kap içinde ve mutlaka buzdolabında saklanmalıdır.

Meyve suyunu hazırladıktan sonra cam şişeler içinde muhafaza etmeye özen gösterin. Şişenin kapağını sürekli kapalı tutun. Meyve suyunun raf ömrünü uzatmanın en önemli kuralı soğuk kalması ve hava ile temas etmemesidir. Meyve suyunu özellikle açtıktan sonra güneşe maruz kalmamasına dikkat edilmelidir. Güneş ışığı zaman içinde meyve suyunun fermente olarak ekşimesine neden olur.

  • Önemli not: Meyve sularının saklama koşullarına ilişkin bilgileri, Dünya Sağlık Örgütü(WHO) verileri, saygın medya kuruluşlarının makaleleri ve gıda güvenliği üzerine yoğunlaşan sitelerin paylaşımlarından toplamaktayız. Her ne kadar Bozulurmu.com verileri güvenilir kaynaklara sahip olsa da, uzman görüşünün yerine geçemez. Şüphe ettiğiniz durumlarda ürünü kullanmaktan kaçınınız.

İlginizi çekebilir: Su bozulur mu?

Summary
Meyve suyu ne kadar dayanır?
Article Name
Meyve suyu ne kadar dayanır?
Publisher Name
bozulurmu.com
Başa dön