Su bozulur mu?

Suyun bozulması dış etkenlerden etkilenmediği sürece daha çok bayatlayıp tadını kaybetme şeklinde kendini gösterir. Şişelenmiş suyun belirsiz bir raf ömrü vardır. Şişelenmiş su üzerinde genelde son kullanma tarihi ibaresi yer almamaktadır. Su bozulan bir içecek değildir fakat kötü bir tat almasına etki eden faktörler vardır. Bunlar; ambalajlama, depolama ve çevresel faktörlerdir. Bunlara bağlı olarak şişelenmiş su ve türevlerinin son kullanma tarihini detaylı bir şekilde incelemek gerekirse:

su bozulur mu acilmis su dayanir mi

Plastik şişenin içinde ki su güneş ısısına maruz kaldığında plastikteki kimyasallar parçalanarak sıvıya geçebilir. Ya da dondurulmuş su zehirli bir hale gelebilir. Tüm bunlar suyun ne zaman şişelendiği ve nasıl depolandığı ile yakından ilişkilidir.

AÇILMAMIŞ Oda Sıcaklığında Buzdolabında
Şişe su
5 yıl +
Belirsiz
Maden suyu
1 yıl +
1 yıl +
AÇILMIŞ Oda Sıcaklığında Buzdolabında
Şişe su
2-3 saat
3-5 gün
Maden suyu
2-3 saat
2-3 gün

Suyun Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Suyun kötü durumda olup olmadığını anlamak için en güvenilir yol duyularınızı kullanarak suyu test etmektir. Kötü durumda olan su kendini direkt belli eder. Bu belirtiler; ağır bir koku, farklı bir tat ve bulanıklıktır. Suyun kötü durumda olduğunu en iyi tat duyunuzu kullanarak anlayabilirsiniz. Şişelenmiş suyu içtiğinizde ağzınıza acı, kimyasal bir tat geliyorsa suyu direk tükürün ve şişeyi atın.

Su Nasıl Saklanır?

Açılmamış su şişesini güneş görmeyen, serin ve kuru bir yerde muhafaza etmek suyun raf ömrünü uzatacaktır. Suyu saklamak için mutfak dolabı, kiler gibi yerleri kullanabilirsiniz. Soğuk bir şekilde tüketmeyi tercih edenler buzdolabına koyabilir. Şişedeki suyu kullandıktan sonra ağzını sıkı bir şekilde kapatın ki hava ile temasa geçmesin. Su şişesini açtıktan sonra 1-2 gün içinde tüketmek daha sağlıklıdır. Çünkü şişenin ağzı açılıp kapandıkça hava ile temasa geçecek ve tadında değişiklikler olacaktır. Suyun tadının değişmemesi için soğuk bir yerde muhafaza etmek ve maksimum 3 günde tüketmek en doğrusudur.

Şişelenmiş su kimyasal içerikli temizlik ürünlerinin yanında tutulmamalıdır. Şişelenmiş su, tiner, benzin ve zehirli ilaçların yanında saklanmamalıdır. Şişelenmiş su sıcak altında, arabanın içinde bırakılmamalıdır. Yapılan araştırmalar sonucunda güneş ışığına maruz kalan suyun içilmesi kansere yol açtığını göstermektedir.

Acil durumlar için musluk suyu depolamanız gerekiyorsa depolama için büyük şişeler kullanmanız daha iyi olacaktır. Şişelerin içindeki suyu her ay değiştirmeye çalışın. Şişelerin içindeki su bozulmasa da uzun süre şişe içinde kalan musluk suyunun tadı farklılaşır.

Su Dondurulur Mu?

Su dondurularak saklanabilen bir gıdadır. Fakat suyu dondurmadan önce özellikle cam şişelerin içindeki bir miktar suyu dökmek gereklidir. Çünkü su donduğu zaman genleşir. Açılmamış bir su şişesi direkt dondurucuya konulursa bir süre sonra istenmeyen sonuçlar ile karşılaşılabilir.

  • Önemli not: Suyun saklama koşullarına ilişkin bilgileri, Dünya Sağlık Örgütü(WHO) verileri, saygın medya kuruluşlarının makaleleri ve gıda güvenliği üzerine yoğunlaşan sitelerin paylaşımlarından toplamaktayız. Her ne kadar Bozulurmu.com verileri güvenilir kaynaklara sahip olsa da, uzman görüşünün yerine geçemez. Şüphe ettiğiniz durumlarda ürünü kullanmaktan kaçınınız.

İlginizi çekebilir: Ekmek ne kadar dayanır?

Summary
Su bozulur mu?
Article Name
Su bozulur mu?
Publisher Name
bozulurmu.com
Başa dön