Zeytinyağı bozulur mu?

Zeytinyağı bozulur mu?

Zeytinyağı bozulur mu? Zeytinyağı faydaları saymakla bitmeyen vazgeçilmez bir besin. Zeytinyağı fiyatı da hayli yüksek olunca, bozulup bozulmadığından emin olmadan atmak olmuyor. Zeytinyağı fabrikaları zeytinyağı yapımı sırasında zeytinleri pek çok işlemden geçiriyor. Bu işlemlerle ortaya çıkan zeytinyağı çeşitleri farklı özelliklere sahip. Bu yazımızda Riviera zeytinyağı, rafine zeytinyağı gibi ürünlerden değil hakiki zeytinyağı veya natürel zeytinyağı diyebileceğimiz belirli standartları olan kaliteli ürünlerden bahsedeceğiz.

Yararlı bilgi: Zeytinyağı kalori bakımından daha hafif sanılsa da ayçiçek yağı ile aynı miktarda kaloriye sahiptir. (100g’da=884 kalori)

Zeytinyağı şişesi
Oda Sıcaklığında Buzdolabında
Zeytinyağı
2 yıl
2 yıl

Zeytinyağı bozulduğunu nasıl anlarız?

Öncelikle zeytinyağını koklamak gerekiyor. Taze zeytinyağı olgun yeşil zeytin gibi kokar. Eğer pastel boya veya macun gibi bayık bir kokusu var ise bozulmuş demektir.

Tadına bakmak bir diğer yol. Zeytin tadı yerine acı bir tat geliyorsa, akışkan kıvamı değişip ağızda daha ağır ve yağlı bir doku bırakıyorsa bozulmuş olabilir. Zeytinyağı içmek istemeyenler olacaktır. Özellikle hakiki zeytinyağı boğazdan yakıcı bir tat bırakarak geçer. Öyleyse bir yere damlatıp rengine bakın. Yağ bozuldukça yeşilliğini kaybedip ayçiçek yağı rengine yaklaşır.

 

Zeytinyağı bulanıksa

Zeytinyağınız az filtrelenmiş veya filitrelenmemiş ise bulanık olması normaldir.

Eğer buz dolabında veya soğuk bir kilerde beklettiyseniz rengin bulanık olması doğaldır, oda sıcaklığında zamanla berrak rengini geri kazanacaktır.

Yeni aldığınız zeytinyağı bulanık ise, soğuk bir reyon veya depoda beklediğinden olabilir. Yine oda sıcaklığında tutup düzelip düzelmediğine bakın.

Zeytinyağı acırmı?

“Zeytinyağı bozulduğunu nasıl anlarız?” bölümünde bahsettiğimiz gibi zeytinyağı bozuldukça acıyabilir. Fakat bozuk zeytinyağını keskin zeytinyağı ile karıştırmamak gerekir. Extra virgin, natürel zeytinyağları dilinizin arkasında acı bir his bırakır. Bu zeytinin cinsi ve sıkım işlemlerindendir. Bozulma durumunun aksine ürünün kaliteli olduğunun göstergesidir.

Zeytinyağı nasıl saklanır?

Zeytinyağı saklamak için ideal ortam ışık almayan, oda sıcaklığında veya bir nebze daha soğuk, nemi düşük yerlerdir.

Kap olarak ise kapağı sıkıca kapatılıp hava alması engellenmiş şekilde sırasıyla seramik>cam>toprak>kaliteli teneke kaplar kullanılmalıdır.

Bir çok evde yapılan hata zeytinyağını fırın, ocak gibi ısı yayan mutfak gereçlerinin yanında veya bitişiğindeki dolaplarda saklamaktır. Halbuki sıcaklık değişimi bozulmayı hızlandırır. Bu nedenle zeytinyağı şişesi bu aletlerden uzakta en azından serin ve karanlık bir yerde olmalıdır.

Zeytinyağı donar mı? Zeytinyağı buzdolabında saklanır mı?

Buzdolabında saklamak sadece sıcak iklim şartlarında yaşıyor ve uygun ortamı sağlayamıyorsanız tercih edilmelidir. Normal veya soğuk bir iklimde 13-21 derece arasında bulunması buzdolabından daha sağlıklı olacaktır.

Zeytinyağını buzluğa atıp dondurmak zeytinyağı homojen olmadığı için dokusunda parçacıkların oluşmasına neden olacaktır. Uzun süre çözdürüldüğünde eski haline döner. Yine de dondurma işlemi önerilmez.

Zeytinyağını nasıl değerlendirebilirim?

Zeytinyağını bir an önce bitirmek istiyorsanız sofranızda bir süre zeytinyağlı yemekler, bol zeytinyağı koyulmuş salatalar olmalı veya tarif önerimizi deneyebilirsiniz.

Pratik tarif önerisi: Fırında Baharatlı Patates

Malzemeler

  • 3 büyük boy patates
  • 1/3 bardak zeytinyağı (tercihen arttırılabilir)
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı sarımsak tozu
  • ½ tatlı kaşığı kekik
 

Yapılışı

Patatesleri soyun veya kabuklu kullanacaksanız çok iyi yıkayın. Patatesleri elma dilimi şeklinde kesin. Bir kapta zeytinyağı ve baharatları karıştırın. Bu arada fırınınızı 200 derecede ısıtın. Derin bir kapta patates ve karışımı çevirerek eşit şekilde emdirin.

Düz ve geniş fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Patatesleri üzerine döküp yayın. Önceden 200 dereceye gelmiş fırında ortalama yarım saat tutun ve sona doğru patateslerin olup olmadığını kontrol ederek zamanı ayarlayın. Patatesin cinsi ve fırının gücüne göre 25-40dk arası değişebilir.

  • Önemli not: Zeytinyağı raf ömrü hakkındaki bilgileri Dünya Sağlık Örgütü(WHO) verileri, saygın medya kuruluşlarının makaleleri ve gıda güvenliği üzerine yoğunlaşan sitelerin paylaşımlarından toplamaktayız. Her ne kadar Bozulurmu.com verileri güvenilir kaynaklara sahip olsa da, uzman görüşünün yerine geçemez. Şüphe ettiğiniz durumlarda ürünü kullanmaktan kaçınınız.
Summary
recipe image
Recipe Name
Zeytinyağı bozulur mu?
Author Name
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön