Yumurta ne kadar sürede bozulur?

Yumurta Bozulur mu? Son kullanma tarihi geçmiş yumurta yenir mi?

Yumurta ne kadar dayanır?

Yumurta doğru koşullarda saklandığında Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi veya Son Kullanma Tarihi’nin üzerinden aylar geçse de tazeliğini koruyabilen bir gıdadır. Altın kural yumurtayı o gün kullanmayacaksanız buzdolabında saklamaktır.

 Yumurtanın üzerine basılan kod tarih ile karıştırılmamalıdır, bu konudaki açıklama yazımızda mevcuttur. Yumurtanızı nerede saklayacağınız veya bozulup bozulmadığını anlamak için hemen aşağıdaki bilgileri kullanabilirsiniz.

Yumurta bozulur mu?
TETT veya SKT geçtikten sonra Oda Sıcaklığında Buzdolabında
Taze Yumurta
Önerilmez
3-4 hafta
Yumurta Beyazı
Önerilmez
2-4 gün
Yumurta Sarısı
Önerilmez
1-2 gün

Taze yumurta nasıl anlaşılır?

Yumurtanın bozulma süresi: Yumurta bozulmuş mu veya yumurta bayat mı sorularını cevaplamak için uygulanabilecek çeşitli testler var. İlk olarak her zaman uyguladığımız en basit yöntem akla gelir, koklamak. Yumurta çürüdüğünde ağır bir koku yayar. Fakat dikkatli olun eğer koklamak için kırarsanız bir diğer testi uygulayamazsınız!

 Yumurtayı hala kırmadıysanız yapabileceğiniz bir test ise yüzdürme testidir. Bir bardağı su ile doldurup yumurtayı içine atın. Eğer yumurta dibe batıyorsa tazedir. Yumurta bir miktar yükseliyorsa yenilebilir durumdadır. Fakat eğer yumurta suyun üzerinde yüzüyorsa bayatlamış olduğunu varsayabilirsiniz.

 Eğer yumurtayı kırdıysanız sarısı ve beyazının diri ve dağılmayan bir yapıda olmasına dikkat edin. Düzgün şekilde kırılmasına rağmen sarı veya beyaz dağılıp normalden fazla yayılıyorsa bozulmuş olması muhtemeldir. Bu durumda dikkatlice yumurta sıvısında kırmızı, mavi veya yeşil lekeler olup olmadığını kontrol edin, her biri farklı bir bozulma türünün habercisi olabilir.

Yumurta nasıl saklanır?

Yumurtayı nerede saklamalıyım? Yumurta kesinlikle buz dolabında saklanmalıdır. Bazı marketlerde fazla yer kapladığı veya hızlı satıldığı için dolap dışındaki reyonlarda satılması bir kafa karışıklığı yaratsa da siz siz olun yumurtanızı 15 derecenin üzerinde bir sıcaklıkta saklamayın!

Yumurta, çoğu hayvansal ürün gibi bakteri üremesine ve bozulmaya açık bir gıdadır. Bu nedenle nemden uzak serin bir ortamda saklanmalıdır. En uygun yöntem Kutusundan çıkarmadan buzdolabının herhangi bir rafında saklamaktır. Eğer dolabınızda yumurtalar için özel bir bölüm var ve kutunun temiz olmadığını düşünüyorsanız buzdolabının bu bölümünü de kullanabilirsiniz.

Yumurtayı nasıl daha uzun süre bozulmadan saklarım? Elinizdeki yumurtaların bozulmasından korkuyorsanız onları katılaşıncaya kadar haşlayarak ömrünü 1 hafta daha uzatabilirsiniz. Daha detaylı bilgiyi “Yumurta nasıl değerlendirilir?” başlığı altında bulabilirsiniz.

Yumurta buzluğa konur mu?

Buzluğa konan yumurta bozulur mu? Bir haftadan daha uzun bir süre yiyemeyecekseniz ve bozulmasından korkuyorsanız yumurtaları kırıp içine bir mikta tuz atarak çırpın. Kapağını sıkıca kapatabileceğiniz bir kaba koyup buzluğa atın. Bu şekilde lezzetten biraz ödün verseniz de en az bir kaç hafta daha yenilebilir şekilde kalacaklarından emin olabilirsiniz.

 

Yumurtanın üzerindeki kod ne anlama geliyor?

 Yumurta kodları, yani yumurtanın üzerindeki yazılar Avrupa Birliği’nin de kullandığı kod sisteminin bir parçasıdır. Yumurtanın üretim tipini sınıflandırmak, menşei il/ülkeyi/yeri belirtmek için kullanılır. TR ve 45 gibi bölümler yumurtanın üretildiği ülke ve ili belirtirken bizin asıl odaklanmamız gereken baştaki 0,1,2,3 sayılarından birinin kullanıldığı kısımdır.

Hangi sayı ile başladığına göre yumurtayı üreten çiftliğin üretim tarzı anlaşılabilir:

3 ile başlayanlar “Kafeste üretim”

2 ile başlayanlar “Kümeste üretim”

1 ile başlayanlar “Gezen tavuk olarak bildiğimiz”

0 ile başlayanlar “Organik üretim”

 Anlamlarını taşır. Sayı küçüldükçe daha kaliteli ve lezzetli bir yumurta olma ihtimali artmasına karşın, “ 3 ile başlayan yumurta yenir mi? “ veya “ kodu 2 olan yumurta sağlıksız mıdır? “ gibi karşılaştığımız sorulara gönül rahatlığıyla şu cevabı verebiliriz. Bu kodu kullanan üreticiler zaten T.C. Tarım Bakanlığı’nın onayını aldığından sağlığınızı tehlikeye atacak bir üretim yapmaları neredeyse mümkün değildir. Asıl üzerinde kod olmayan yumurtalardan şüphelenmelisiniz ve güvenilir bir üreticiden gelmiyor ise tüketmemelisiniz.

Yumurta nasıl değerlendirilir?

Tatile gidiyorsanız veya başka bir nedenle yumurtalarınızı bir süre daha tüketemeyecekseniz ömürlerini bir hafta uzatmak için basit bir yöntem onları katılaşıncaya kadar haşlamaktır.

Bir kaba su koyup yumurtaları içine koyun, suyu ısıtmaya başlayın ve kaynamaya başladıktan 6-7dk sonra yumurtaları çıkartıp buzdolabına koyun. Daha sonra bu haşlanmış yumurtaları soyup bölerek salatalarınızın üstüne koyabilir veya kahvaltıda üzerine zeytinyağı ve tuz, karabiber, pulbiber, kekik gibi baharatlar gezdirerek yiyebilirsiniz.

Pratik tarif önerisi: Yumurtalı Ekmek

Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı kekik
  • 1/2 çay kaşığı pul biber
  • 1 adet bayat ekmek (dilimlenmiş)
  • 1 su bardağı sıvı yağ (kızartmak için)

Yapılışı

Bir kaseye yumurta, tuz, karabiber, kekik ve pul biberi koyup iyice çırpın. Dilimlenmiş bayat ekmekleri yumurtalı karışımın içerisine batırın. 

Tavada yağı kızdırıp harcı içine çekmiş ekmek dilimlerini arkalı önlü rengi altın sarısı olana kadar kızartın. Sıcak servis edin.

  • Önemli not: Yumurta bozulur mu? yazımızdaki bilgileri, Dünya Sağlık Örgütü(WHO) verileri, saygın medya kuruluşlarının makaleleri ve gıda güvenliği üzerine yoğunlaşan sitelerin paylaşımları gibi kaynaklardan toplamaktayız. Her ne kadar Bozulurmu.com verileri güvenilir kaynaklara sahip olsa da, uzman görüşünün yerine geçemez. Şüphe ettiğiniz durumlarda ürünü kullanmaktan kaçınınız.
Summary
recipe image
Recipe Name
Yumurta ne kadar sürede bozulur?
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Yumurta ne kadar sürede bozulur?” hakkında 8 yorum

  1. Merhabalar, yumurtada bazen kan pıhtısı gibi bi seyler oluyor. yeni aldığım yumurtalarda bile oluyor. köy yumurtası aliyoruz. Ne olabilir sizce?

    1. Merhaba Yeliz Hanım, yumurtadaki kan lekesi tavuğun yumurtalığındaki kılcal damarlarda kanama olması sonucu yumurtanın içine karışır. Pişirdikten sonra yenmesinde bir problem yoktur.

  2. Fazlaca yumurtayi haslayip kabuklarini soyup sosladiktan sonra derin dondurucuda saklayabilir miyim? Bu sayede ihtiyacim oldugunda elimin altinda terbiye edilmis haslanmis yumurta olacaktir. Yemek hazirlarken isimi kolaylastiracagini dusunsemde bu sekilde saklamam uygun olur mu? Yanitlarsaniz coj sevinirim. Tesekkurler

    1. Evet, bu şekilde haftalarca saklayabilirsiniz. Fakat yumurta donup çözüldüğünde lezzetinde bozulma olabilir.

  3. Marketten aldıgım yumurtanın kendı kabı ile buzdolabına koydugum zaman o kaba dokunuldugunda da salmonella etkısi olur mu?
    Buzdolabında yumurta kaplarına dokunduklarında cok huylanıyorum

    1. Eğer kaliteli bir firmanın ürününü aldıysanız ambalajın dış kısmı hijyenik olacaktır. Özellikle ekstra bir malzeme ile kaplandıysa sadece depolama ve lojistik süreçlerinde bulunduğu yerlerden bulaşabilecek pislikler olur. Ambalajlı da açık olarak da yumurtayı muhafaza etmeniz gereken yer buzdolabının yumurtalık gözüdür. Burası kapaklı bir bölmeyse diğer gıdalarla teması önleyebilirsiniz.

  4. Hocam yumurtaları bir kabın içine kırsam ve cırpsam sonra buzluğa atıp dondursam, bir sorun olur mu? Kaç gün saklayabilirim? dondurucudan çıkarttıktan sonra kaç gün oda sıcaklığında durabilir? Teşekkürler

    1. Yumurtayı buzlukta saklamak için genellikler sarısı ve beyazını ayırarak, buz kalıbı, kek kalıbı gibi kaplarda saklama yöntemi tercih edilir. Sarısının kıvamını koruması için içerisine az miktarda tuz ve şeker de koymanızda fayda var.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön